Τι είναι η τοξική θετικότητα;

Τοξική θετικότητα είναι η πεποίθηση ότι όσο δύσκολη και να είναι μια κατάσταση, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν πάντοτε θετική νοοτροπία και να ελπίζουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι μια προσέγγιση στη ζωή που επιτρέπει «μόνο θετική ενέργεια». Η τοξική θετικότητα μπορεί να φιμώσει τα αρνητικά συναισθήματα, και να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι πρέπει να προσποιούνται ότι είναι χαρούμενοι ακόμη κι όταν δυσκολεύονται ή να νομίζουν ότι δεν τα καταφέρνουν αρκετά καλά γιατί απλώς αισθάνονται δυσφορικά ή γιατί η έκβαση μιας υπόθεσης δεν είναι εντέλει θετική.

Ουσιαστικά η τοξική θετικότητα, στον πυρήνα της, είναι μια στρατηγική αποφυγής που χρησιμοποιείται για να απομακρύνει και να ακυρώσει οποιαδήποτε εσωτερική ταλαιπωρία. Αλλά όταν κάποιος αποφεύγει τα συναισθήματά του, προκαλεί περισσότερο κακό στον εαυτό του. Ενώ φαινομενικά μας ωφελεί να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε θετικό τρόπο σκέψης, η τοξική θετικότητα απορρίπτει τα δύσκολα συναισθήματα και μας κάνει να υιοθετούμε ένα χαρωπό, συχνά ψεύτικα θετικό, προσωπείο.

 

Μορφές τοξικής θετικότητας

Η τοξική θετικότητα μπορεί να πάρει να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Παρακάτω θα δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Όταν αντιμετωπίζουμε διαφόρων ειδών μεγάλες δυσκολίες και η συμβουλή που λαμβάνουμε από τον περίγυρό μας αφορούν την θετική αντιμετώπιση και μόνο από μέρους μας. Παρά την καλή πρόθεση των γύρω μας, αυτό μπορεί να επιφέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
  • Η αντιμετώπιση της απώλειας ακόμη όταν περιλαμβάνει συμβουλές αποδοχής του πεπρωμένου (για κάποιο λόγο έγινε κλπ..). Με αυτή την πρακτική όχι μόνο δεν ενθαρρύνουμε τον οικείο μας όπως πιστεύουμε αλλά τον προτρέπουμε να αποφύγει την σκέψη και την έκφραση του συναισθήματος του.
  • Όταν μας συμβουλεύουν πως η ευτυχία είναι δική μας επιλογή και πως εφόσον την θέλουμε και το πιστεύουμε θα το καταφέρετε. Με αυτόν τον τρόπο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε νιώθετε πως είναι δικό σας λάθος τα προβλήματα και πως δεν είστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι από επιλογή.

Όλα τα παραπάνω έχουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς αντί να εκφράσουν δημοσίως τα συναισθήματα τους και στη συνέχεια να τα διαχειριστούν, τα εσωτερικεύουν. Επίσης συντηρεί την πεποίθηση ότι πρέπει μόνο θετικά πράγματα να μας συμβαίνουν στη ζωή και ότι όταν αυτό δεν συμβαίνει εμείς είμαστε αποτυχημένοι. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να αποδεχθεί την αποτυχία, τη ματαίωση και το βίωμα της δυσφορίας, και να νοιώθει υπερβολική ντροπή, ενοχή και τελικώς να αποφεύγει τα πραγματικά συναισθήματα.